2009. november 18., szerda

A KÍNAI NAGY FAL

Archeológusok kutatása felfedte: a Kínai Nagyfal hosszabb, mint azt eddig hittük - jelentette a kínai állami hírügynökség pénteken. Mintegy ötszáz kilométernyi ,,falat" találtak a xinjiangi sivatag közelében. Ez a terület korábban nukleáris kísérleteknek adott otthont.

Kína északnyugati területén, Xinjiang közelében, archeológusok csoportja ötszáz kilométer hosszú falrészt találta. A hosszú építményt egyértelműen a Nagyfal egy szakaszaként kell kezelni. A Nagyfal hossza ezzel a szakasszal együtt most már eléri a 7200 kilométert.

A Kínai Nagyfal építéséhez mintegy kétezer éve, pontosan ie. 231-ben kezdtek hozzá. Az monumentális vállalkozás célja az északi nomád törzsek távoltartása volt. A Kína első számú nemzeti szimbólumának tekintett, kétezer éves építményt szinte minden kínai dinasztia renováltatta már.


A Selyemutat védte

Kínai szakértők szerint az egyetlen, űrből is látható ember alkotta építménynek azonban más célja volt. Ezen elmélet szerint az ősi és híres Selyemút védelme volt a Fal feladata, mely párhuzamosan fut a hosszú építménnyel.

Mindeddig abban a hitben élt a világ, hogy a Fal nyugati vége a Gansu melletti Jiayu-erőd. A mostani résszel megtoldva azonban jóval nyugatabbra került ez a pont. Szakértői vizsgálatok bebizonyították: a falrész formája és méretei arra engednek következtetni, hogy további szakaszok vannak még az ismert sárga homokkőből és a drága yarrah fából megépítve - ismeretlenül.